grevenstid

Skamstraff i Sverige

In Juridik on mars 19, 2010 at 11:36 e m

Sexköpare

”Det är lite grann att du får skämmas på torget”, sade Beatrice Ask på ett seminarium.

Sammanhang
Plats: Riksdagen;
Evenemang: Seminarium;
Ämne: Prostitution
Tid: Torsdagen 18 mars 2010
Aktör: Justitieminister Beatrice Ask

Greven som alltid har hyllat upplysningstiden ocht den västerländska rättsstaten är idag både bekymrad och förvånad. Vår justitieminister den söta Beatrice Ask; vår minister som ansvarar för rättsväsendet och lagstiftningsfrågor förordar nu ett införande av skamstraff i Sverige, genom att införa färgkoder på de kuvert som skickas hem till misstänkta sexbrottslingar. I Dagens Nyheter säger hon: ” Jag skulle kunna tänka mig att ha väldigt grälla färger på kuvertet och skicka hem till folk som var misstänkta för detta (sexköp)”. Hennes utspel är förvisso kraftfullt – att i en enda mening välta omkull två rättsprinciper – 1:inga skamstraff i Sverige och 2: att inte längre betrakta en brottsling som oskyldig till dess han är dömd.
Greven vill meddela dessa fakta:
Skamstraffet upphörde i Sverige 1865.

Beatrice vill också att Sverige ska frångå artikel 11:1 i de mänskliga rättigheterna:
”Envar, som blivit anklagad för straffbar gärning, har rätt att betraktas som oskyldig, till dess hans skuld blivit lagligen fastställd vid offentlig rättegång, under vilken han åtnjutit alla för sitt försvar nödiga garantier.”

Greven hittar bara två möjliga tolkningar – antingen är Beatrice djupt reaktionär eller också djupt okunnig om det rättsväsende, som det är hennes jobb att sköta. Hennes chef, statsminister Fredrik Reinfeldt bör nu agera bestämt – antingen bör Beatrice skickas på en intensivkurs i juridik eller också bör hon avskedas (tyvärr Beatrice). En möjlighet, kanske mindre trolig, är givetvis att Alliansen håller på att formulera en reaktionär valplattform, där Beatrice har uppdraget att testa opinionen.

Annonser
 1. Lite medeltida rättsuppfattning har ingen dött av. Men det känns som att det finns värre brott att skämmas över. Varför inte upplysa samtliga släktingar och grannar till dömda våldtäktsmän och gängrånare? Ev kan grova seriebrottslingar kompletteras med ett brännmärke i pannan.

  • Hej Pelle, tack för din kommentar, men jag håller inte med dig eftersom jag tycker att det rättssystem vi har idag är bättre än det vi hade på medeltiden. Tanken är ju att vi ska ha ett rättssystem, där ett straff utdöms för brott. När straffet är avtjänat ska också brottet vara sonat, i praktiken är det inte så enkelt, den som slipper ut efter ett straff får nog en tuff tid i alla fall.

 2. Undrar om hon själv har rent mjöl i påsen, såg dessa videos…..

  • Hej Chrille
   Tack för länken till videon som du länkade till, men har jättesvårt att ta ställning till den.
   men jag undrar vilka parterna är. Vilka som gjort anmälan om felbehandling är oklart.
   Vissa släktingar stödjer läkarna medan andra har gjort en anmälan.
   Vet inte heller om jag har tid att sätta mig in i historien.
   Kanske andra läsare kan komma med bättre synpunkter än jag har nu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: